Liedon kuumasinkityslaitos on nyt auki!

Aurajoki Oy on avannut Lietoon 1.7.2024 täysin hiilineutraalin kuumasinkityslaitoksen, jossa käytetään alan uusinta teknologiaa.

Aurajoki Oy:n suurinvestointi on valmis ja yritys on avannut 1.7.2024 Lietoon täysin hiilineutraalin kuumasinkityslaitoksen. Yli 20 miljoonan euron investointi on yrityksen historian suurin ja se edustaa merkittävää askelta kohti puhtaampaa tulevaisuutta ja alan viimeisimmän tekniikan hyödyntämistä. Uusi laitos modernisoi Suomen kuumasinkitysmarkkinaa palvellen laajasti valmistavan teollisuuden ja rakennusteollisuuden toimijoita Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Tehokas ja hiilineutraali laitos mahdollistaa myös entistä vastuullisemman kuumasinkityksen: Se on Pohjois-Euroopassa ensimmäinen laatuaan ja koko Euroopan ympäristöystävällisin. Huipputeknologian ja automaation ansiosta se mm. kuluttaa 40 prosenttia vähemmän energiaa kuin aiemmat laitokset ja tuottaa jopa 70 prosenttia vähemmän jätettä nykyiseen verrattuna. Laitos hyödyntää kuumasinkitysprosessissa syntyvää hukkalämpöä tuottaen vuositasolla arviolta 2 300 000 kWh kaukolämpöä Liedon kaupungin kaukolämpöverkkoon. Tulevaisuudessa laitokseen asennetaan myös aurinkosähköjärjestelmä. Lisäksi tehtaassa on huomioitu jo tässä vaiheessa kaikki Euroopan Unionin asettamat BAT-määräykset toimialalle (Best Available Technique), jotka astuvat voimaan vuonna 2026.

”Panostamalla uusimpaan sekä ympäristöystävällisimpään kuumasinkitystekniikkaan vahvistamme asemaamme yhtenä Pohjois-Euroopan johtavista metallien pinnoittajista”, kommentoi Aurajoki Oy:n toimitusjohtaja Ralf Sohlström.

Uuden kuumasinkityslaitoksen rakennus- ja prosessiasennustyöt saatettiin valmiiksi ajallaan suunnitelmien mukaan. ”Vielä viikko sitten paiskittiin hommia tehtaan valmistumisen parissa ja jo nyt voidaan aloittaa täysi tuotanto upouudessa tehtaassa ja täysin uusilla moderneilla sinkityslaitteilla. Projektin loppua kohti työt tiivistyivät, mutta oli ilo nähdä, että ammattitaitoinen ja motivoitunut porukka voi saada jopa pieniä ihmeitä aikaan”, kuvailee Aurajoki Oy:n kehitysjohtaja ja hankkeen projektijohtajana toiminut Mikko Mäkinen.

”Pohjois-Euroopan suurin kuumasinkityspata yhdistettynä moderneimpaan teknologiaan ja automaation laajaan hyödyntämiseen, mahdollistavat nopean, korkealaatuisen ja kestävän tilaus-toimitusketjun kaikille asiakkaillemme. Tehokas esikäsittelyprosessi ja syvä sinkkipata parantavat tuotelaatua, kun tuotantoprosessi pystytään optimoimaan”, kertoo Aurajoki Oy:n Pintakäsittelyt-liiketoiminnan johtaja Marko Rantala.

”Aurajoki Oy panostaa entistä laajemmin myös digitalisaatioon ja tuote-eräkohtaisen dokumentaation hyödyntämiseen. Lisäksi lanseeraamme asiakkaillemme MyAurajoki-portaalin, joka tarjoaa täysin digitaalisen tilauskanavan ja dokumenttien hallintajärjestelmän”, Rantala jatkaa.

Historiallinen ensimmäinen kasto

Liedon tehtaan ensimmäinen sinkitys tehtiin 1.7.2024 klo 12, jolloin kuumasinkittiin ruotsalaisen teknologiayhtiö Tykoflex AB:n tuotteita. Yritys on valinnut Aurajoen pinnoituskumppanikseen vastuullisuuteen keskittymisen, korkean kapasiteetin, hyvän laadun ja laajan kuumasinkitystuntemuksen ansiosta.  

”Uusi prosessilaitteisto toimi moitteetta, ja ammattitaitoinen henkilöstö suoritti kaston pieteetillä. Erityisen jännittävää oli nähdä, miten kaikki viimein toimii, sekä miten henkilöstö oli omaksunut kaikkien uusien laitteiden käytön sekä uudet menetelmät”, Mäkinen kertoo.

Liedon tehdas on nyt toiminnassa ja tarjoaa asiakkaillemme Euroopan ympäristöystävällisimmän kuumasinkityksen. Myyntimme palvelee läpi kesän ja antaa lisätietoa ainutlaatuisesta ja vastuullisesta pinnoituksesta sekä kaikista muista Aurajoki Oy:n palveluista.

Aiheesta ovat kirjoittaneet myös Yle Turku ja Åbo Underrättelser.

Katso alta kuvia ensimmäisestä kastosta!

Euroopan ympäristöystävällisimmän kuumasinkityslaitoksen historiallinen ensimmäinen kasto.
Ensimmäistä kastoa seurattiin sankoin joukoin.
Tykoflexin kansainvälinen myyntipäällikkö Jari Tuomela ja M42-pikaliittimien myynnistä vastaava Ronnie Berglund seurasivat innoissaan tuotteidensa kuumasinkitystä.
Liedon tehtaan tuotantolaitteiston päätoimittaja Scheffer Krantechnik GmbH:n toimitusjohtaja Jörg Koglin, Mikko Mäkinen ja Ralf Sohlström iloitsivat uuden kuumasinkityslaitoksen käynnistymistä.
Marko Rantala, Mikko Mäkinen ja Ralf Sohlström olivat tyytyväisiä ensimmäiseen kastoon.
Ralf Sohlström piti puheen tilaisuudessa olleille.