Ilmakuva Liedossa sijaitsevasta Aurajoki Oy:n kuumasinkityslaitoksesta.

SRV: Lietoon valmistui Euroopan ympäristöystävällisin sinkityslaitos

Aurajoki Oy:lle toteutettavan kuumasinkityslaitoksen rakennustyöt on saatu päätökseen Liedossa. Yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana toteutetun hankkeen rakentaminen käynnistyi toukokuussa 2023 ja vaativat rakennustyöt kestivät noin vuoden. Euroopan ympäristöystävällisin sinkityslaitos otetaan käyttöön 1.7.2024.

Metallien pintakäsittelypalveluihin erikoistuneelle Aurajoki Oy:lle rakennettiin hankkeessa uudet noin 6 200 bruttoneliömetrin laajuiset tuotanto- ja toimistotilat. Koko laitoksen tilavuus on noin 85 400 kuutiometriä.

”Yhteistoiminnallinen urakkamalli mahdollisti nopean siirtymisen kehitysvaiheesta toteutusvaiheeseen. Yhteistyö tilaajan kanssa on sujunut hyvässä hengessä ja saimme hankkeen maaliin hienosti aikataulussaan. On ollut ilo toteuttaa modernia sinkityslaitosta, joka on rakennettu elinkaariviisaasti energiatehokkuus ja tulevaisuuden monipuoliset käyttötarpeet huomioiden”, toteaa SRV:n Lounais-Suomen johtaja Jukka Aaltonen.

Moderni tuotantolaitos on rakennettu elinkaariviisaus huomioiden

Euroopan ympäristöystävällisin ja nykyaikaisin kuumasinkityslaitos on rakennettu tuoreinta teknologiaa hyödyntäen sekä merkittävät ympäristöhyödyt niin päästöjen kuin energiankulutuksen osalta mahdollistaen.

Laitoksessa hyödynnettävän prosessitekniikan avulla toiminnassa kuluu huomattavasti vähemmän energiaa, raaka-ainetta ja vettä kuin nykyisissä kuumasinkityslaitoksissa. Tehdasprosessissa syntynyt energia otetaan talteen ja ohjataan Liedon kaukolämpöverkkoon. Rakennukseen tehdään myöhemmin myös aurinkosähköjärjestelmä.

Myös jätteiden lajitteluun on panostettu rakentamisen aikana. Syntypaikkalajitteluaste on erinomaiset

88 %, joista kierrätetyn materiaalin osuus on 61 % ja hyötykäytetyn on 99 %.

Hankkeen toteutuksessa talotekniikan iso rooli

Tehtaan taloteknisten järjestelmien monimuotoisuuden vuoksi talotekniikalla oli merkittävä rooli hankkeessa. Taloteknisten järjestelmien hallitseminen suunnittelunohjauksesta tuotantoon ja käyttöönottoon sekä yhteistyö prosessilaitetoimittajien kanssa vaativat erityistä osaamista.

Uuden tuotantolaitoksen elinkaaritavoite on runkorakenteiden ja verkostojen osalta 50 vuotta ja rakennuksen teknisten järjestelmien osalta 25 vuotta.

Vaativat rakennustyöt valmistuivat tiukan aikataulun mukaisesti

Kuumasinkityslaitos rakennettiin tiukalla aikataululla noin vuodessa. Parhaimmillaan noin sata henkilöä työskenteli työmaalla.

”SRV on hoitanut rakentamisen kaikin puolin mallikkaasti. Aikataulun pitävyys oli meille ensiarvoisen tärkeää, ja tiukasta aikatulusta huolimatta tehdas valmistui juuri sovitussa aikataulussa. Rakentamisen laatu sekä järjestelyt työmaalla rakennusaikana ovat myös olleet ensiluokkaisia”, kertoo Aurajoki Oy:n toimitusjohtaja Ralf Sohlström.

Ilmakuva Liedossa sijaitsevasta Aurajoki Oy:n kuumasinkityslaitoksesta.

Lisätiedot:

Heidi Tetteh, viestintäpäällikkö, SRV, puh. 040 662 3220, heidi.tetteh@srv.fi

Jukka Aaltonen, aluejohtaja, Lounais-Suomi, SRV, puh. 040 198 1284, jukka.aaltonen@srv.fi

Ralf Sohlström, toimitusjohtaja, Aurajoki Oy, puh. 040 770 2720, ralf.sohlstrom@aurajoki.fi

Tiedotteen liitteenä oleva kuva: SRV

SRV lyhyesti

SRV on suomalainen rakennusalan kehittäjä ja uudistaja. Rakennamme kestävämpää ja vastuullisempaa, taloudellista arvoa vaalivaa sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin huomioivaa kaupunkiympäristöä. Kutsumme tätä lähestymistä elinkaariviisaudeksi. Tuomme aidon innostuksen ja läsnäolon mukanamme jokaiseen kohtaamiseen, ja kuunteleminen on yksi tärkeimmistä tavoistamme toimia. Sillä uskomme siihen, että vain keskustelun kautta maailma voi muuttua.

Olemme vuonna 1987 perustettu, Helsingin pörssissä listattu yhtiö. Toimimme kasvukeskuksissa Suomessa. Liikevaihtomme vuonna 2023 oli 610 miljoonaa euroa. Noin 800 SRV:läisen lisäksi työllistimme noin 3 300 kumppanin verkoston.

SRV – Elämäsi rakentaja

Linkki alkuperäiseen tiedotteeseen